Dziennik Na_ti, 07 gru 18

jaki olej kokosowy do smażenia - rafinowany czy czy nie? tak się zastanawiam bo na oliwie extra virgin się nie smaży czy to dotyczy też oleju koko?🤔

Zobacz Kalendarz Diety, 07 grudnia 2018:
1160 kcal Tłusz: 42,89g | Białk: 66,44g | Węglo: 107,09g.   Śniadanie: Melvit Płatki Owsiane Górskie, Kupiec Otręby Pszenne, Bakalland Chipsy Kokosowe, Orzechy Laskowe, Krukam Pasta Kokosowa, Jabłko, Peak Odżywka Białkowa. Lunch: Bonduelle Soczewica Gotowana na Parze, Biedronka Tuńczyk w Sosie Własnym, Jajko, Tesco Oliwa z Oliwek Extra Virgin, Ogórek (Obrany), Żółta Papryka, Kawa (Rozpuszczalna), Biedronka Mleko Prawdziwe 1,5%, Jabłko, Sałata Lodowa (w tym Odmiana Sałaty Kruchej). Obiad: Chleb Wieloziarnisty, Ser Gouda, Pomidory, Ogórek (Obrany), Rzodkiewka. Przekąski/Inne: Kawa (Rozpuszczalna), Biedronka Mleko Prawdziwe 1,5%, Ajerkoniak. więcej...

3 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
rafinowany 
07 gru 18 przez użytkownika: vibo69
Rafinowany to ten droższy? Ja sobie to tłumaczył będę metoda skojarzeń NIErafinowany = zły, bo zawiera słówko N i e Dzięki Vibo piwko dla Ciebie oczywiście z masłem. Co tam Natka u Ciebie, co będziesz smażyła?Zgłaszam się na ochotnika - do konsumpcji ha ha? 
07 gru 18 przez użytkownika: glob198
Zdrowszy jest nierafinowany tak jak oliwa z oliwek extra virgin jest tłoczony na zimno a jak wiadomo obróbka termiczna pozbawia części wartościowych składników 😊 a na jutro do pracy kurczak i warzywa z patelni z imbirem 
07 gru 18 przez użytkownika: Na_ti
Hmm glob a mnie się wydawało, że to właśnie rafinowany jest gorszy bo bardziej obrobiony i przetworzony. A droższy to jest na bank nierafinowany czyli tłoczony na zimno. Niedawno kupowałam. 
07 gru 18 przez użytkownika: jakajaaga
jakajaaga dokladnie👍 
07 gru 18 przez użytkownika: Na_ti
aha to przepraszam Was dziewczyny za wprowadzanie w błąd coś mi się pokićkało 
07 gru 18 przez użytkownika: glob198
Do smażenia rafinowany, bo ma wyższą temperaturę dymienia, nie wali kokosem i może dłużej stać. 
07 gru 18 przez użytkownika: julks88
tak czy inaczej smalec jest zawsze tanszy. 
08 gru 18 przez użytkownika: vibo69
ostatnio gdzieś mi się przewinęły badania że dobrej jakości oliwa extra virgin ma punkt dymienia 220C a złej jakości 110C, także...tylko nie wiadomo co nam sprzedają, ale jak jest dobra to pozostanie zielona nawet po podgrzaniu 
08 gru 18 przez użytkownika: ankap55
No a ja widzisz słyszałam, że nawet taka marketowa oliwa ma punkt dymienia w ok. 180 stopniach, więc jak najbardziej nadaje się do smażenia w domu, bo takiej temperatury się nie osiąga. co więcej po wielogodzinnym podgrzewaniu również jest stabilna. Natomiast jeśli chodzi o smalec i masło, to zawarty w nich cholesterol utlenia się w temperaturze 135 stopni, na co nikt nie zwraca jakby uwagi, a to akurat istotne.  
08 gru 18 przez użytkownika: panizetka
panizetka, 180 sie nie osiaga na patelni? to zrob test. wsadz schabowego do piekarnika na 180 stopni i zmierz czas kiedy bedzie gotowy. a nastepnie porownaj to z czasem smazenia go. juz ci zreszta raz to napisalem ale i tak zignorowalas ;) so typical ;) 
08 gru 18 przez użytkownika: vibo69
Najlepiej piec. O_o 
08 gru 18 przez użytkownika: Srelus
I tu fizyka się kłania. A jak ktoś lubi na węgielek to może sobie i w 200 stopniach smażyć jak chce. 
09 gru 18 przez użytkownika: panizetka
oswiec mnie gdzie jest tutaj blad. z fizyki mature mialem pisac ale jak widac cos mi umknelo. wiec mam cicha nadzieje ze wyprowadzisz mnie z bledu. 
09 gru 18 przez użytkownika: vibo69
Nie za bardzo rozumiem, czego ma dowodzić przykład z mierzeniem czasu do gotowości schabu (swoją drogą słabo mierzalny stan). Ma dowodzić, że na patelni szybciej się owy stan osiąga? Może trzeba było zdawać jednak tę maturę, to wtedy opanowany byłby dział z izolacji cieplnej (powietrze jest izolatorem ciepła). Polecam hasło "Przewodność_cieplna" na wiki. Przykład - do sauny 100stC można wejść na x minut, ale włożyć rękę do wrzątku to raczej nie proponuję. 
09 gru 18 przez użytkownika: KrzysiekM101

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi Na_ti