Czas Przygotowania: 1 godz
Czas Gotowania: 20 min
Typ posiłku:
Sosy i Przyprawy
Desery
Przekąski
Oceń:
Średnia ocena Użytkowników FatSecret
|
przez użytkownika: kallorina
Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem
Dodatek do ciasta lub lodów, deser sam w sobie lub pyszne wspomnienie lata w słoiku.
Składniki
Wskazówki
- Czereśnie umyć, przebrać usunąć ogonki i pestki. W dużym garnku zasypać owoce cukrem, dodać sok i skórę otartą z cytryny. Odstawić na 30 minut.
- Kiedy owoce puszczą sok, część z nich zmiksować w osobnym naczyniu dodając pektynę. Zmiksowane przełożyć z powrotem do garnka. Wszystko razem zagotować, dodać pieprz. Trzymać na ogniu wciąż mieszając przez ok. 5-7 min. aż owoce nieco zmiękną, ale nie stracą kształtu.
- Gorące nakładać do wyprażonych w piekarniku słoików, zakręcać wyparzonymi pokrywkami, pozostawić do ostygnięcia. Używając połowy pektyny (10g zamiast 20g) otrzymamy gęsty sos świetny jako dodatek np. do lodów.
2 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
|
|
|
|
|
Zrecenzuj ten przepis
Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
|
|
|
Znajdź Więcej Przepisów
|
Sortuj według Typ Posiłku
Sosy i Przyprawy
Desery
Przekąski
Najnowsze Przepisy
Szybkie śniadanie lub przekąska z zaledwie 4 składników.
|
Przepis prosty, smaczny i niskowęglowodanowy.
|
Słodka i kremowa pieczona przekąska.
|
Prosty, miękki i smaczny przepis.
|
|
Prześlij Przepis
Podsumowanie Wartości Odżywczych:
|
|
Jest 57 kalorii w 1 porcji Konfitura Czereśniowa z Czerwonym Pieprzem.
|
|
Podział Kalorii: 2% tłusz, 96% węglo, 3% białk. |
|
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
Energia
238 kJ
3%
57 kcal
Tłuszcze
0,11g
0%
Tłuszcz Nasycony
0,02g
0%
Tłuszcz Jednonienasycony
0,021g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,035g
Węglowodany
14,64g
6%
Cukier
12,69g
14%
Błonnik
0,9g
Białko
0,41g
1%
Sól
0g
0%
Cholesterol
0mg
Potas
82mg
4%
Podział Kalorii:
Węglowodany (95%)
Tłuszcze (2%)
Białko (3%)
|
|
* Na podstawie GDA 2000 kalorii
|