Czas Przygotowania: 1 godz
Czas Gotowania: 1 godz
Typ posiłku:
Zupy
Dania Główne
Lunch
Oceń:
Średnia ocena Użytkowników FatSecret
|
przez użytkownika: Izurra
Meksykańska Zupa z Kukurydzy
Fajna, rozgrzewa i syci.
Składniki
Wskazówki
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, w czasie, kiedy są w garnku obieramy i siekamy cebulkę na średnie kawałki. Wrzucamy cebulę do miski, kroimy obrane pomidory i dodajemy do cebuli.
- Wlewamy do garnka olej, jak się zagrzeje wrzucamy zawartość miski i puszkę kukurydzy. Gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi się w miarę jednolita masa z pomidorów. W międzyczasie miksujemy drugą puszkę na papkę.
- Gdy w naszym garnku ładnie się rozpaćkają pomidory dodajemy zmiksowaną kukurydzę, mieszamy i dodajemy bulion. Próbujemy, dodajemy chili i sól do smaku (uwaga, jeśli robicie więcej to chili malutko, na następny dzień gały wychodzą) i czekamy aż odparuje do konsystencji "da się postawić łyżkę".
- Można posypać grzankami jak ktoś nie boi się kalorii.
- Smacznego.
54 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
|
|
|
|
|
Zrecenzuj ten przepis
Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
|
|
|
Znajdź Więcej Przepisów
|
Sortuj według Typ Posiłku
Zupy
Dania Główne
Lunch
Najnowsze Przepisy
Szybkie śniadanie lub przekąska z zaledwie 4 składników.
|
Smaczne danie makaronowe z warzywami i mięsem.
|
Prosty przepis na przekąskę.
|
Zdrowe danie na bazie warzyw.
|
|
Prześlij Przepis
Podsumowanie Wartości Odżywczych:
|
|
Jest 123 kalorii w 1 porcji Meksykańska Zupa z Kukurydzy.
|
|
Podział Kalorii: 22% tłusz, 67% węglo, 11% białk. |
|
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
Energia
516 kJ
6%
123 kcal
Tłuszcze
3,38g
5%
Tłuszcz Nasycony
0,494g
2%
Tłuszcz Jednonienasycony
1,09g
Tłuszcz Wielonienasycony
1,702g
Węglowodany
23,22g
9%
Cukier
8,06g
9%
Błonnik
3,8g
Białko
3,78g
8%
Sól
0,94g
16%
Cholesterol
0mg
Potas
557mg
28%
Podział Kalorii:
Węglowodany (67%)
Tłuszcze (22%)
Białko (11%)
|
|
* Na podstawie GDA 2000 kalorii
|