Czas Przygotowania: 20 min
Czas Gotowania: 30 min
Typ posiłku:
Zakąski
Przystawki
Śniadanie
Oceń:
Średnia ocena Użytkowników FatSecret
|
przez użytkownika: shenyc
Muffiny Jajeczne z Wołowiną
Muffiny na śniadanie.
Składniki
Wskazówki
- Drobno pokrojona cebulę zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu. Po chwili dodać, wody (wyparuje). Kiedy jest już zeszklona, dodać mieloną wołowinę i dusić, aż całkowicie zniknie różowy kolor. Przełożyć na sitko i całkowicie odsączyć z tłuszczu, dosmaczyć ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem.
- Rozbełtać jajka i białka jaj, dodać 1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej. Do form muffinkowych na dno (można je posmarować tłuszczem wytopionym z wołowiny, odrobiną!) wkładać porcję wołowiny (12 sztuk), zalać masa jajeczną. Na wierzch położyć łyżeczkę sosu pomidorowego i łyżeczkę startego parmezanu.
- Piec 30 minut w temp. 170 stopni. Muffiny po wystudzeniu można przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku nawet do 10 dni. Idealne na szybkie śniadanie (można podgrzać w mikrofali) lub na zimno na lunch. Smacznego.
29 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
|
|
|
|
|
Zrecenzuj ten przepis
Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
|
|
|
Znajdź Więcej Przepisów
|
Sortuj według Typ Posiłku
Zakąski
Przystawki
Śniadanie
Najnowsze Przepisy
Słodka i kremowa pieczona przekąska.
|
Szybkie śniadanie lub przekąska z zaledwie 4 składników.
|
Smaczne danie makaronowe z warzywami i mięsem.
|
Chleb niskosłodzony i niskokaloryczny.
|
|
Prześlij Przepis
Podsumowanie Wartości Odżywczych:
|
|
Jest 139 kalorii w 1 porcji Muffiny Jajeczne z Wołowiną.
|
|
Podział Kalorii: 54% tłusz, 5% węglo, 40% białk. |
|
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
Energia
581 kJ
7%
139 kcal
Tłuszcze
8,15g
12%
Tłuszcz Nasycony
3,127g
16%
Tłuszcz Jednonienasycony
3,538g
Tłuszcz Wielonienasycony
0,387g
Węglowodany
1,82g
1%
Cukier
0,64g
1%
Błonnik
0,1g
Białko
13,51g
27%
Sól
0,54g
9%
Cholesterol
92mg
Potas
165mg
8%
Podział Kalorii:
Węglowodany (6%)
Tłuszcze (54%)
Białko (40%)
|
|
* Na podstawie GDA 2000 kalorii
|