Dziennik dupa.w.kwiatach, 17 sie 18

https://doi.org/10.1016/S2468-2667(18)30135-X a to ci dopiero :)

Zobacz Kalendarz Diety, 17 sierpnia 2018:
317 kcal Ćwiczenie: Samsung Health - 24 godziny. więcej...

5 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Dobra, ale uwagi mam 3: * niewielkie różnice, gdzie w kilku miejscach opieramy się o błąd statystyczny - różnice między zgonami u ludzi na diecie niskowęglowodanowej odzwierzęcej a głównie roślinnej, gdzie szacowanie opiera się na relacji * ograniczeniach dotyczące czasu badań i ich rzetelności (to nie są kliniczne badania) - co podają sami autorzy * brana była pod uwagę higiena życia w okresie badania, ale jej zmiany i przeszłość już nie (sami autorzy przyznają dużą bezwładność badania) Dla mnie jednak jednoznaczne wnioski, dotyczące polecania czy odradzania typu żywienia na tym oparciu to jednak za dużo. No, ale ciekawy tekst, można nad nim podumać.  
17 sie 18 przez użytkownika: kluska87
hm.. zastanowmy sie. diety niskoweglowe lecza cukrzyce.. ale.. zyjemy krocej. diety niskoweglowe lecza nadwage... ale.. zyjemy krocej. diety niskoweglowe poprawiaja ogolna jakosc zycia i lecza niezliczona ilosc schorzen.. ale.. zyjemy krocej. to ma sens. ehe. 
18 sie 18 przez użytkownika: vibo69
Hmmm, ciekawe. Natrafiłem już na to w necie. Największe zastrzeżenie, co przyznają sami autorzy to, że badanie, choć bardzo duże, opiera się na kwestionariuszach raportowanych przez samych badanych. Wyniki. "a percentage of 50–55% energy from carbohydrate was associated with the lowest risk of mortality However, results varied by the source of macronutrients: mortality increased when carbohydrates were exchanged for animal-derived fat or protein and mortality decreased when the substitutions were plant-based" "Researchers estimated that, from the age of 50, people in the moderate carb group were on average expected to live for another 33 years." Czyli najzdrowsze było spożycie węglowodanów (WW) na poziomie 50-55%. Dodatkowo zastępowanie WW białkiem i tłuszczem odzwierzęcym skracało życie, zastępowanie białkiem i tłuszczem roślinnym przedłużało. Dla osób z tej grupy (50-55% WW) średnia oczekiwana długość życia to 83 lata. średnio 4 lata krócej dla osób extra-low-carb <30% WW. średnio 2,3 lat krócej dla osób low-carb 30-40% WW. średnio 1,1 lat krócej dla osób high-carb >65% WW Dlaczego? Zastępowanie warzyw, owoców i ziaren białkiem i tłuszczem odzwierzęcym, które powoduje stany zapalne, stres oksydacyjny i biologiczne starzenie się. Dr Alison Tedstone, chief nutritionist at Public Health England, said: "This provides further evidence that low-carb diets could be incredibly damaging to our long-term health." Z kolei diety wysokowęglowe mogą opierać się na WW przetworzonych, z wysokim ładunkiem glikemicznym. Dodatkowo patrz drugi wpis. 
19 sie 18 przez użytkownika: KrzysiekM101
https://tiny.pl/gvdjg "Czerwone mięso zostało zakwalifikowane jako prawdopodobnie rakotwórcze, a przetworzone - jako rakotwórcze dla człowieka." "Według analizy, 50 gr przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc." 
19 sie 18 przez użytkownika: KrzysiekM101
jezeli bialko i tluszcz zwierzecy powoduje wiecej stanow zapalnych to jak wytlumaczyc fakt ze takie markery jak ast alt crp sa na tego typu zywieniu smiesznie niskie? 🤔🙃 np moje crp bywalo nawet 'niemierzalne'. a ast i alt nie przekraczalo 50% zakresu ponizej ktorego jest 'w normie'. gdzie jest haczyk? a tematu starzenia to nawet nie bede komentowal bo wystarczy wiedziec co to jest glikacja bialek i w jakim srodowisku zachodzi najintensywniej zeby sie usmiac z tych wnioskow po pachy. 
19 sie 18 przez użytkownika: vibo69
Nie ma co spinać pośladków bo o tyle wnioski z metaanalizy danych są w miarę ok, i tez nie do końca bym się z nimi wszystkimi zgadzał i nie zgadzam, to sama analiza jest bzdurna. Mógłbym się do wielu rzeczy przyczepić ale np. nic nie ma na temat błonnika, jaki jest udział rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego? Czy tylko występuje po jednym z każdego rodzaju? Skoro udział węglowodanów w postaci warzyw w diecie niskowęglowodanowej opartej na produktach zwierzęcych jest tak niski to skąd tak wysoki udział procentowy błonnika? Jaki jest stosunek procentowy tłuszczów trans w diecie LC opartej na roślinach a zwierzętach bo przecież w obu analizach rodzaju LC, tłuszcze roślinny stanowią znaczny udział. Już nawet nie wspominam, że w HC ich udział jest przeważający. Jaki jest udział w diecie LC opartej na zwierzynie, mięsa bogatego w aminokwasy o rozgalęzionych łańcuchach? Śmieszą mnie takie badania ale najbardziej irytują. Mało obeznany w temacie człowiek zasugerowany przez internetowego geeka, że lc jest be a hc jest wow, opierając się na takich bzdurach generuje spaczone podejscie zarówno do diety lc jak i hc. Bardzo podoba mi się skwitowanie, że diety lc ze wzgledu na długotrwale badania kliniczne nie moga byc realizowane w dluzszej perspektywie czasu, jak autorzy oswiadczaja, sa to tylko dane obserwacyjne. Niektórych moglby zachwycic Lancet ale juz od dawna wiadomo, ze im bardziej prestizowe czasopismo tym wiekszy udzial koncernów farmaceutycznych w recnzjach i finansowaniu samych prac. I juz nawe nie dziwi więc, ze wspolfinansowanie raportow pochodzi ze skorumpowanego NIS oraz dwoch wiodących firm farmaceutycznych w ktorej to jedna usilnie próbuje zastąpić marihuanę leczniczą swoim biochemicznoopodobnym wyrobem leczniczym a druga ma problemy z konfliktem interesów w wielu badaniach m.in. japonskimi. Dziwne. o_O 
20 sie 18 przez użytkownika: Srelus

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi dupa.w.kwiatach


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.