Kluski A'LA LENIWE już Wam przedstawiłam wcześniej. Dzisiaj kolej na pierś kurczaka zatopioną w sosie kurkowym, z dodatkiem suszonych pomidorów i sera halloumi.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE (po 271 g):
♨️ 500 g filetów z kurczaka (ok 4 szt)
♨️ 200 g kurek mrożonych/świeżych/ z puszki
♨️ 40 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
♨️ 50 g sera halloumi
♨️ 30 g masła klarowanego
♨️ 200 g śmietanki 30 %
♨️ 1/2 szklanki bulionu
♨️ 1 ząbek czosnku
♨️ 1 mała cebula
♨️ Sól, pieprz, curry i ostra zmielona papryka
INSTRUKCJE:
⏫ piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry oraz czerwoną ostrą papryką po czym wrzucamy na 20 g masła klarowanego. Posmazamy.
⏫ Na osobnej patelni podsmazamy pokrojoną w piórka cebulę na reszcie masła klarowanego.
⏫ Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pokrojone suszone pomidory oraz kurki. W moim przypadku były kurki w zalewie w puszce więc nie musiałam ich wcześniej rozmrażać. Smażymy około 10 min.
⏫ Na koniec dodajemy bulion, śmietankę, pokrojony ser i czosnek. Gdy ser się całkowicie roztopi mamy gotowy sos😁
⏫ Do sosu przekładamy podsmażoną wcześniej pierś kurczaka, chwilę razem jeszcze pyrkamy i smacznego.
Makro dla porcji mięsa z sosem:
Kcal 525/ B 42/ T 35/ W 6.6
31 maj 21 przez użytkownika:
ciucma