Dziennik ciucma, 03 lip 21

bigos z mlodej kapusty poleca sie na obiad, kolacje i sniadanie . Przepis i makro jak zwykle w komentarzu. Buziaki na weekend :)

20 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Przepis na 20 porcji po 160 g : SKŁADNIKI ♨️ 1.5 główki średniej młodej kapusty ♨️ Pół pęczka koperku ♨️ 12 łyżek stołowych passaty pomidorowej (u mnie z Łowicza) ♨️ 1 kg kiełbasy (u mnie śląska extra) ♨️ 3 średnie cebule ♨️ 5 średnich marchewek ♨️ 15 małych chochelek bulionu ♨️ Tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie smalec) ♨️ Tłuszcz do smażenia kiełbasy (u mnie olej) ♨️ Po łyżeczce cząbru, tymianku, papryki czerwonej słodkiej i octu ryżowego (można pominąć ) ♨️3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i parę kulek pieprzu kolorowego ♨️ Sól i pieprz do smaku INSTRUKCJE 👌 Kiełbasę kroimy w talarki, w kostki jak kto woli i obsmazamy na tłuszczu 👌 Na osobnej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej startą na tarce obraną marchewkę.. chwilkę razem jeszcze podsmazamy 👌 Kapustę szatkujemy (ja niezbyt cienko) i wrzucamy do garnka 👌 Podlewamy bulionem ( akurat gotowałam rosołek) wedle uznania. Jeżeli bardziej rzadki więcej bulionu, jeżeli mniej tylko tyle co na dno 👌 Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach (ziarnach) Gotujemy przez czas podsmazania kiełbasy i cebulki, jakieś 20 min 👌 Gdy kapustka będzie już w miarę miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbaskę wraz z tluszczem oraz cebulkę z marchewką. Chwilkę pyrkamy aż do ulubionej miękkości kapusty. Młoda kapusta nie potrzebuje wiele czasu 👌 Dodajemy passate pomidorowa. Z powodzeniem może być koncentrat pomidorowy 👌 Znowu chwilkę pyrkamy razem i dodajemy resztę przypraw 👌 Na sam koniec dodajemy koperek i gotowe ☺️ Ja niczym nie zageszczalam, uwierzcie że wyszła pyszna 👌 Możecie również eksperymentować z własnymi ulubionymi przyprawami, wy tu rządzicie ♥️ Makro dla porcji : Kcal 202/ B 8.4/ T 15.9/ WN 5.23 * WN czyli weglowodany netto, oo odliczeniu błonnika , a te właśnie liczymy Smacznego 😁 i dajcie znać czy Wam smakuje i co robicie inaczej ♥️ 
03 lip 21 przez użytkownika: ciucma

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi ciucma


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.