Przepis na 20 porcji po 160 g :
SKŁADNIKI
♨️ 1.5 główki średniej młodej kapusty
♨️ Pół pęczka koperku
♨️ 12 łyżek stołowych passaty pomidorowej (u mnie z Łowicza)
♨️ 1 kg kiełbasy (u mnie śląska extra)
♨️ 3 średnie cebule
♨️ 5 średnich marchewek
♨️ 15 małych chochelek bulionu
♨️ Tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie smalec)
♨️ Tłuszcz do smażenia kiełbasy (u mnie olej)
♨️ Po łyżeczce cząbru, tymianku, papryki czerwonej słodkiej i octu ryżowego (można pominąć )
♨️3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i parę kulek pieprzu kolorowego
♨️ Sól i pieprz do smaku
INSTRUKCJE
👌 Kiełbasę kroimy w talarki, w kostki jak kto woli i obsmazamy na tłuszczu
👌 Na osobnej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej startą na tarce obraną marchewkę.. chwilkę razem jeszcze podsmazamy
👌 Kapustę szatkujemy (ja niezbyt cienko) i wrzucamy do garnka
👌 Podlewamy bulionem ( akurat gotowałam rosołek) wedle uznania. Jeżeli bardziej rzadki więcej bulionu, jeżeli mniej tylko tyle co na dno
👌 Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach (ziarnach)
Gotujemy przez czas podsmazania kiełbasy i cebulki, jakieś 20 min
👌 Gdy kapustka będzie już w miarę miękka dodajemy do niej podsmażoną kiełbaskę wraz z tluszczem oraz cebulkę z marchewką. Chwilkę pyrkamy aż do ulubionej miękkości kapusty. Młoda kapusta nie potrzebuje wiele czasu
👌 Dodajemy passate pomidorowa. Z powodzeniem może być koncentrat pomidorowy
👌 Znowu chwilkę pyrkamy razem i dodajemy resztę przypraw
👌 Na sam koniec dodajemy koperek i gotowe ☺️
Ja niczym nie zageszczalam, uwierzcie że wyszła pyszna 👌
Możecie również eksperymentować z własnymi ulubionymi przyprawami, wy tu rządzicie ♥️
Makro dla porcji :
Kcal 202/ B 8.4/ T 15.9/ WN 5.23
* WN czyli weglowodany netto, oo odliczeniu błonnika , a te właśnie liczymy
Smacznego 😁 i dajcie znać czy Wam smakuje i co robicie inaczej ♥️
03 lip 21 przez użytkownika:
ciucma