Dziennik Humoreska7, 13 wrz 17

Odkąd wykluczyłam, gluten i większość nabiału, moje śniadania składają się głównie z jaj. Niedawno dowiedziałam się od znajomej, że białko jajka jest bardzo silnym alergenem. Jeżeli spożywamy je za często prosimy się o nietolerancję pokarmową (którą ona miała i przez ponad rok musiała wykluczyć je z diety - przerażające!)
Czy macie jakieś pomysły na paleo śniadanko bez jajek? Moja wybobraźnia kończy się na frankfurterkach (jak dziś)i siemiance, która nie pasuje mi na pierwszy posiłek, ponieważ po niej szybko robię się głodna...
Pomóżcie!

Zobacz Kalendarz Diety, 13 września 2017:
1019 kcal Tłusz: 44,61g | Białk: 67,44g | Węglo: 62,26g.   Śniadanie: Frankfurterka Wołowa z Obniżoną Zawartością Tłuszczu lub Hot Dog, Pomidory. Obiad: Oliwa z Oliwek, Kupiec Kasza Jaglana Ugotowana, Ocet, Sos Sojowy, Cukier Brązowy, Miód, Papryka Chili, Mango, Vitasia Sezam Czarny, Zapiekany lub Pieczony Łosoś, Białe Wino Stołowe. Przekąski/Inne: Mlekovita Mleko 3,2%, Wiórki Kokosowe, Banan, KFD Premium WPC 80. więcej...

9 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
pewnie chętnie :) 
13 wrz 17 przez użytkownika: CLLPL
Za musli nigdy nie przepadałem, owsiankę z jogurtem naturalnym jadłem namiętnie jako 3 posiłek długo :D  
13 wrz 17 przez użytkownika: Kolba22
paleo? a na ktorym drzewie to rosnie? 😅 
13 wrz 17 przez użytkownika: vibo69
Przepis z książki "Umiarkowane Paleo" Granola (4 porcje) 1/2 szklanki surowych migdałów 1/2 szklanki nerkowców 1/2 szklanki wiórków koko 4 suszone figi 1/2 szklanki niesłodzonej suszonej żurawiny 2 łyżki soku z pomarańczy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki roztopionego masła klarowanego 1 łyżeczka esencji wnailiowej 1/2 łyżeczka soli Piekarnik nagrzewany do 150C i siekamy orzechy na grube kawałki. Do miski z wiórkami wrzucamy , posiekane figi i żurawinę. W miseczce łączymuy sok, miód, masło, wanilię i sól. Wlewamy to do suchych składników i mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy na blachę i pieczemy 15-20 min (aż wszystko lekko zbrązowieje i stanie się kruche). Polecam jeść z mlekiem koko lub migdałowym lub jako dodatek do deserów :) PYCHA! 
14 wrz 17 przez użytkownika: Humoreska7
Problem wielu przypisów lchf i paleo to podgrzewanie tłuszczu roślinnych, które się do tego nie nadają. Siemię lniane czy chia można zalać mocno ciepłym płynem i wtedy i omega3 będzie zachowana i ziarno napęcznieje. Za to traktowanie wszystkich tłustych nasion piekarnikiem to już ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. 
14 wrz 17 przez użytkownika: mal_07
Wiadomo, wyjątek to kokos :) 
14 wrz 17 przez użytkownika: mal_07
Masz rację Mal! Jednak to tylko propozycja zdrowszej wersji Granoli ;) Doskonale wiem, że orzechy/nasiona nie powinny być poddawane prażeniu, ponieważ utleniają się do szkodliwych substancji. Jednak takie nasiona/orzechy są mega chrupkie i aromatyczne! Dla mnie nie do zastąpienia w wielu przepisach :) Nie dajmy się zwariować - zachowajmy UMIAR aby móc cieszyć się smaczym jedzeniam :D 
14 wrz 17 przez użytkownika: Humoreska7
Faktycznie trudno ocenić czy "lepsze" musli zbożowe czy z orzechów. Każde ma jakieś wady. Jedne i drugie jedzone sporadycznie pewnie wielkich szkód nie zrobią :) 
14 wrz 17 przez użytkownika: CLLPL
Humoreska słusznie, umiar we wszystkim wskazany :) Mnie do musli itp nie ciągnie, choć 3 lata codziennie jadłam owsiankę na śniadanie i jeszcze kilka mies po zmianie diety zapach mnie kusił ;) Teraz już przeszło, a jak spróbuję czasami chleb czy właśnie owsiankę od męża to mnie aż telepie, jakie to ohydne :) 
14 wrz 17 przez użytkownika: mal_07
Mi też teraz owsianka smakuje jak tektura, więc do niej raczej nie wrócę 😅 
14 wrz 17 przez użytkownika: Humoreska7
Dużo też sie zmieniło, bo teraz jem mniejsze posiłki objętościowo, najadam się dwoma jajkami, co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia. 50-70g sałaty z dodatkami i pękam :) Z tego powodu, chleb czy owsianka, przestaje mnie interesowac :) 
14 wrz 17 przez użytkownika: CLLPL

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi Humoreska7


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.