#keto #lchf #deser #cytryna #angielskikrem #maslo #jajka
Angielski słodko-kwaśny krem LEMON CURD
Jest wspaniałym dodatkiem do ciast, tortów, deserów, keto babeczek i naleśników ❤️ Ja zajadam go najczęściej w czystej formie , wprost ze słoiczka
SKŁADNIKI na ok 450 g kremu:
♨️ Sok z 2.5 szt dużych cytryn (około pełnej szklanki)
♨️ 3 jajka
♨️ 120 g masła min 82% tłuszczu
♨️ 170 g erytrolu
INSTRUKCJE
👌 cytryny szorujemy aby móc później wykorzystać z nich skórkę
👌 Wyciskamy sok z cytryn aby uzyskać około 1 pełnej szklanki
👌 Do garnuszka wlewamy sok z cytryn, dodajemy całe jajka i wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
👌 Ustawiamy palnik na niską moc i podgrzewamy zawartość garnuszka cały czas mieszając
👌 Po chwili dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła
👌 Gdy masło się rozpuści zwiekszamy moc palnika do średniego i cały czas mieszając czekamy do pojawienia się bąbelków, czyli do zagotowania
👌 Gdy krem zacznie bulgotać ponownie zmniejszamy moc palnika i mieszamy jeszcze około 5-20 min. Ja mieszam dość długo aby uzyskać konsystencję budyniu. Można oczywiście krócej, nie straci na smaku, jedynie będzie rzadszy.
👌 Jeżeli krem chcecie przeznaczyć do przełożenia blatów ciasta to konsystencja powinna być bardziej zwarta
👌 Jeżeli konsystencja was nie zadowala można na sam koniec dosypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej (cały czas mieszając). Wtedy będzie idealna do ciast
👉 Dekorujemy świeżą miętą i startą skórką z cytryny
👉 Gotowy krem przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Może postać nawet do 2 tygodni
Makro na porcje 100g
B 7/ T 5 / W 4.5
29 lip 21 przez użytkownika:
ciucma