powiedzcie mi kochani jak wpisujecie potrawy których nie ma w spisie ??? bo widzę tu często u Was jakieś fajowe pyszności ....sama czasami coś wymyślam ale siedzę później z kartkami i każde składniki spisuje przeliczam itp trochę to żmudne .. a jakie Wy macie sposoby na wynalazki kulinarne żeby wpisać ???
|
64,4 kg
Do tej pory straciłeś: 0 kg.
Wciąż do stracenia: 0 kg.
Zastosowanie diety: Dość Dobrze.
|
|
2235 kcal
|
Tłusz: 107,24g | Białk: 112,23g | Węglo: 204,28g.
Śniadanie: Mlekovita Ser Favita Półtłusty, Sokołów Szynka Konserwowa, Bułka Orkiszowa, Jajko, Masło. Lunch: Dawtona Sok Pomidorowy Pikantny, Masło, Mlekovita Ser Favita Półtłusty, Bułka Orkiszowa, Duda Schab Benedykta. Obiad: Grześkowiak Coleslaw, Sos Koperkowy, Domowe Ozor Wieprzowy, Halina Kasza Gryczana z Warzywami. Przekąski/Inne: Kruche Ciasteczka, Candi Żelki Cytruski, Mieszko Michaszki, Bułka Orkiszowa, Mlekpol Jogurt Naturalny Augustowski 2,5%, Majonez, Jajko, Rzodkiewka, Mlekovita Ser Favita Półtłusty, Gotowane Buraki (z Surowych). więcej...
|
stała waga
|
1 do 20 z 29
Komentarze
Z prawej strony w dzienniku jest zakładka "Książka Kucharska" i opcja dodaj posiłek 🙂 korzystalem z tego, wpisuje się wszystkie skladniki i ile porcji z tego ma być i potem wpisuje się w dzienniku tylko ile porcji sie zjadlo 🙂
15 gru 18 przez użytkownika: fatslawio
|
Dokładnie tak, można też zważyć po przyrządzeniu i podawać ile kcal jest w 100g. Czasami porcje nie wychodzą równe 😊
15 gru 18 przez użytkownika: Zyzelda
|
po przygotowaniu waga sie zmienia. lepiej dodac produkty i podzielic na porcje.
15 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
Spisuję wszystkie produkty i potem ważę gotowy posiłek w całości, żeby wiedzieć ile wyszło. Przeliczam potem ile jest czego w 100g i albo dodaję do książki albo % z całości potrawy obliczam ile czego jest na talerzu.
15 gru 18 przez użytkownika: mal_07
|
Zasada jest taka, że wszystkie produkty waży się przed przygotowaniem. W "książce kucharskie" dzielisz na porcje i gotowe
15 gru 18 przez użytkownika: nowakdaniel81
|
Ja wiem jak się waży itp ale np chcę wpisać ozorki w sosie musztardowym i takiego dania nie ma więc przygotowując to danie w domu muszę spisywać każdy produkt na kartce ile ma kcal ile T ile Ww ile B ile waży i później sumować dzielić i wyliczać .... Wpisać jako nowy produkt i go mam ale zajmuje to sporo czasu a myślałam że może jest prostszy sposób ??? Chyba teraz jaśniej wyjadnilam o co mi chodzi hehe
16 gru 18 przez użytkownika: Sokolica83
|
dodaj jako potrawe bo to nie produkt ;) ale potem juz masz z dyni przeciez :)
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
Ale ja chcę pominąć to żmudne liczenie .... Ale chyba się nie da... A idzie okres świąteczny gdzie ja dość sporo szykuje i to są potrawy deko oszukane czyli mają mniej cukru niż tradycyjne czy majonezu co napewno wpływa na kaloryfer i makro hehe ale ok będę siedziała z tym liczydłem. ...
16 gru 18 przez użytkownika: Sokolica83
|
za bardzo kolorujesz... mi wpisanie calej potrawy zajmuje 2 min 😉
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
Korzystam z fitatu . Wpisuję składniki a on sam wylicza mi wartości porcji i 100g
16 gru 18 przez użytkownika: sibeella
|
Sokolica ja wrzucam wszystkie składniki do FS i samo mi liczy sumę makro i kcal, potem tylko liczę ile ma 100g i taki produkt wrzucam do bazy FS.
Vibo niektórzy mają potrawy składające się z kilkunastu składników, to się chwilę liczy.
16 gru 18 przez użytkownika: mal_07
|
liczenie na 100g nie ma zadnego sensu bo waga po obrobce bedzie inna. wyjatkiem sa potrawy z ktorych nic nie odparuje. i nie ma tez sensu wstawianie dodatkowego produktu. wystarczy wpisac 100 porcji.
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
...i produkty w gramach na 100%
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
ja tak kiedys dodawalem smalec ktory nie mial makro ale mial skladniki w % podane :D
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
Rozkładam na produkty, jeśli np jem mizerię to spisuje tyle ml śmietany, tyle gram ogórków i tyle gram cukru ile użyłam. Można to potem zapisać jako gotową potrawę i na drugi raz juz masz problem z głowy. Jeśli jest to gotowy produkt mający etykietę i wiem ze bede chciała go cześciej dodawać to go dodaje jako produkt i od tej pory łatwo mogę go wybrać.
16 gru 18 przez użytkownika: koboshi
|
what!? cukier w mizerii!? 🤨
16 gru 18 przez użytkownika: vibo69
|
Ja mam kilka przepisów zapisanych na tebelekalorii.pl i do FS dodaję już gotowe produkty z makro na 100g. Więc jak nałożę sobie 150g ryby po grecku to wpiszę tutaj tylko to. Na codzień też wiele rzeczy robię sama, wędliny czy przetwory to dodaję najbardziej zbliżony produkt z bazy, bo mi się nie chce codziennie nowych wpisywać.
16 gru 18 przez użytkownika: kluska87
|
Vibo, zdziwił byś się, do czego ludzie dodają cukier.... 😂
16 gru 18 przez użytkownika: kluska87
|
Słodka mizeria na Kujawach to nic nadzwyczajnego. Moja babcia taką robiła, jak ja jej nie lubiłam jeść... na tym smaku trzeba być chyba wychowanym.
16 gru 18 przez użytkownika: Zyzelda
|
Vibo rób sobie na porcje jak ci wygodnie. Jak dla ciebie nie ma sensu liczenie jakie makro ma 100g produktu to tego nie rób, mi takie liczenie pasuje.
16 gru 18 przez użytkownika: mal_07
|
|
|
|
|
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
|
|
|
|