Dziennik _VOOD_, 05 lip 17

INSULINOPORNOŚĆ
W skrócie patogeneza IO tkwi w nadmiernej ilości tłuszczu wewnątrzkomórkowego w wątrobie i mięśniach. Dlatego żeby owe komórki znów były wrażliwe na inse trzeba zmniejszyć ilość tłuszczu wewnątrzkomórkowego poprzez diete LOW FAT.
Ile w tym prawdy wypowie się ktoś?
96,5 kg Do tej pory straciłeś: 13,5 kg.    Wciąż do stracenia: 17,5 kg.    Zastosowanie diety: Dość Dobrze.

Zobacz Kalendarz Diety, 05 lipca 2017:
3561 kcal Tłusz: 189,15g | Białk: 186,39g | Węglo: 276,69g.   Śniadanie: Pierś z Kurczaka, Kasza Gryczana (Gotowana, Pieczona), Mlekovita Jogurt Polski Naturalny, Karkówka, Olej Kokosowy, Mlekovita Masło Klarowane, Sokołów Szynka z Piersi Indyka, Światowid Massdammer Ser w Plastrach, Kaufland Chleb Tostowy Pszenny Maślany. więcej...
Zyskuje 0,3 kg na tydzień

   Wsparcie   

Komentarze 
https://goo.gl/eSDUvj  
05 lip 17 przez użytkownika: vibo69
Insulinooporność, jej patogeneza nie ma nic wspólnego z tłuszczem. To co opisałeś to stan patologiczny jaki występuje, już przy rozchwianej cukrzycy, braku insuliny (insulinozależność), i nadmiarze insuliny - słabej jej czułości (insulinooporność). Ciągły wzrost insuliny to problem glukozy, ciągłe żarcie cukrów rafinowanych np. prowadzi do uszkodzenia bądź obumarć komórek beta trzustki. Przypadek, przestawiony przez Ciebie jest związany już z rozhuśtaną cukrzycą. Przy niedoborze oddziaływania insuliny pogłębione zostają procesy kataboliczne (spalanie w cyklu Krebsa) na rzecz anabolicznych (cykl pentazowy i produkcja NADPH2), co prowadzi m.in. do rozkładu tkanki tłuszczowej z wytwarzaniem ciał ketonowych. Wpływają one na metabolizm glukozy, hamując jej wchłanianie do komórek. Sens takiego działania związany jest po prostu z fizjologicznym oszczędzaniem tego paliwa w okresie głodu. Ketony są wtedy zużywane jako paliwo, zaś glukoza nie może dostać się do komórek, co ostatecznie powoduje, że jej poziom we krwi rośnie. Brak glukozy w komórkach skutkuje wysokim poziomem kwasów ketonowych w rozchwianej cukrzycy, prowadząc do stopniowego wyczerpania rezerw alkalicznej tkanki i rozwinięcia się kwasicy ketonowej. Oczywiście może zaistnieć jeszcze inny stan, w którym spożycie węglowodanów jest normalne a ilość tłuszczu zbyt duża. Często ma to miejsce u ludzi chudych, w których dominują procesy kataboliczne. Mogliby spokojnie zrobić zapas gdyż mają dużo acetylo CoA i glukozy do produkcji NADH2 ale tak nie robią. Cykl pentozowy nie jest uruchamiany, zatem synteza kw. Tłuszczowych nie nastęuje. Obecność ciał ketonowych u takiego człeka może prowadzić to tymczasowego przychamowania wchłaniania glukozy z krwi do komórek i pojawia nagle wahanie poziomu cukru we krwi. Gdy ciała te zostaną zużyte, glukoza z powrotem wchłania się do krwi, co powoduje normalizację samoistną poziomu cukru.  
05 lip 17 przez użytkownika: Srelus

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi _VOOD_


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.