Extra...a jak uzyskałes formę "naboju"?
13 lis 16 przez użytkownika: dorisnati
|
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
13 lis 16 przez użytkownika: sylwia.syl78
|
Jeżeli ktoś lubi girzką czekoladę, to ta jest dużo bardziej gorzka. Sklepowe mają w sobie dużo cukru, więc ich smak jest dużo łagodniejszy. Ta smakuje gorzko i kokosami :)
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Makro wychodzi circa 78/7/7 jezeli uzyjemy ok 3 g ksylitolu na porcję. W sumie nie ma nigdzie prawidłowych parametrow ksylitolu i trudno poprawnie obliczyć.
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Ja za gorzką czekoladą nie przepadam ale może wypróbuję przepis bo szukam "zastępczych słodyczy"😀 na tej diecie keto
13 lis 16 przez użytkownika: sylwia.syl78
|
To daj jeszcze mniej kakao i wiecej ksylitolu lub/stewii. Olej koniecznie nierafinowany. Eksperymentuję jeszcze z czasem podhrzewania, bo widze zmienia się wtedy konsystencja.
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Ok dzięki za rady 😚 ..a ja używam erytrytolu
13 lis 16 przez użytkownika: sylwia.syl78
|
Ciekawe bo erytrytolu w ue nie mozna uzywać np do prpdukcji napojów. Szkodliwy?
W sumie po przeliczeniu slidkośc poddoba do ksylitolu chyba.
2g erytrytolu= 1g sacharozy = 0,5g ksylitolu. Ale to tak orientacyjnie.
Jak w praktyce? Faktycznie subiektywnie mniej słodki? Jak smak?
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Mniej słodki niż cukier, trzeba dać jakieś 20 do 30% więcej żeby uzyskać podobny poziom słodkości. Główna zaleta - brak posmaku obecnego przy innych słodzikach. A przed stosowaniem erytrolu do produkcji napojów skutecznie odstrasza jego cena pewno.
13 lis 16 przez użytkownika: ASMP07
|
Jest nieco mniej slodki niż cukier napewno. Ja napojów nie słodzę. Odpowiada mi przede wszystkim jego krysztalkowa postać identyczna jak cukru szczególnie jak robię kogiel mogiel bo przy innych slodzikach zawsze coś w posmaku i konsystencji było nie halo 😜 a cena "zacheca" do oszczędnego używania 😁
13 lis 16 przez użytkownika: sylwia.syl78
|
Oki dzieki.
Ja nie napisalem o aspekcie ekonomicznym a prawnym. W ue jest zakaz używania erytrolu do produkcji napojów. I się zastanawiam dlaczego? Moze jest szkodliwy?
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Hmm... Nie szukałam na ten temat informacji. Stevia jest naturalna ale ma charakterystyczny posmak który nie bardzo mi osobiście odpowiada ksylitol z brzozy w sumie też spoko ale zamieniłam go na erytrytol ze względu na brak kalorii
13 lis 16 przez użytkownika: sylwia.syl78
|
imho stevia w plynie jest jeszcze do przecierpienia ;)
13 lis 16 przez użytkownika: vibo69
|
fajnie wygląda :D ja sobie czasem mieszam łychę oleju kokosowego i pół łyżki kakao i jem po prostu taką papkę, nie wpadłam na to że można schłodzić i takie cudeńko wyjdzie :>
13 lis 16 przez użytkownika: suszizkota
|
Stevia faktycznie ma ostry posmak i też mi nie smakuje. Ja generalnie nie słodzę, czasem kawę miodem, herbata bardziej mi smakuje nieposłodzona, wtedy czuć która jest naprawdę smaczna :) No ale do namiastek słodyczy trzeba coś słodkiego dać ; )
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
Fajnie, ze wrzucilas. Wzielo mnie na to samo i juz 'stygna' w lodowce:-)
13 lis 16 przez użytkownika: mik333sz
|
Spoko:) smacznego :) Daj znać jak Tobie wyszło. tylko ja "wrzuciłem" ;)
13 lis 16 przez użytkownika: CLLPL
|
CLLPL, a jakieś źródło odnośnie tego zakazu stosowania erytrolu do produkcji napojów? Podstawa prawna?
13 lis 16 przez użytkownika: ASMP07
|
13 lis 16 przez użytkownika: vibo69
|