Dziennik lillly78, 26 kwi 17

glukoza na czczo 71, godzine po jedzeniu 73, ketony w środku dnia 1,1

4 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
piękny wynik :) długo jesteś na keto?  
26 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
gdzies od marca,kwietnia zeszłego roku jestem na low carbie, na keto to nie wiem dokładnie,może od lata ale nie non stop,czasem zjem jakiegos placka, ziemniaka czy łyżke kaszy ale nie za często,czasem przesadze też z białkiem. 
26 kwi 17 przez użytkownika: lillly78
kurcze moja znajoma teza wynik ok 70. a nie jest na lchf. Jej węgle służą. 
26 kwi 17 przez użytkownika: CLLPL
CLLPL raczej jej organizm sobotę dobrze radzi z ww, one w większej ilości nikomu nie służą. Cukier e kwi to tylko jeden z bardzo wielu parametrów zdrowia i niski nie oznacza automatycznie, że ktoś jest zdrowy. Zasilanie komórek mitochondrialnych glukozą niszczy je zawsze, od ilości paliwa i zdolności metabolicznych organizmu zależy tempo tego niszczenie.  
27 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
Lilly czyli dość długo już jesteś na niskich węglach. Jest szansa, że też mi się cukier ustabilizuje na niskim poziomie :) 
27 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
czyli od podazy wegli :) 
27 kwi 17 przez użytkownika: vibo69
"Zasilanie komórek mitochondrialnych glukozą niszczy je zawsze" Na jakiej podstawie tak twierdzisz? :) 
27 kwi 17 przez użytkownika: thajedi
A tak przy okazji, jaki jest wg. was ok poziom glukozy na czczo? Ja takie wyniki jak podajecie miałem na high carbie. 
27 kwi 17 przez użytkownika: thajedi
do 80 
27 kwi 17 przez użytkownika: vibo69
Thajedi niski poziom glukozy we krwi na HC wynika z działania insuliny i reakcji komórek na nią, jeśli ktoś ma dobrą insulinowrażliwość to mu ten cukier szybko spada. Ale jeśli insuliny zaczyna się wydzielać za dużo to najpierw jest hipoglikemia reaktywna (płaska krzywa cukrowa po obciążeniu) a następnie rozwija się insulinooporność. I dlatego sam cukier na niskim poziomie niekoniecznie mówi, że wszystko jest z nami super. Ważny jest kontekst.  
27 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
Co do niszczenia komórek mitochondrialnych przez glukozę - w skrócie - glikoliza (rozkład glukozy na pirogronian) zachodzi w cytozolu komórki, wskutek tego powstają wolne rodniki, które niszczą komórkę, jeśli struktur zniszczonych jest dużo następuje śmierć komórki. Pirogronian jest przekształcany do acetyloCoA i ten wchodzi do mitochondrium, które wytwarza z niego energię. W skutek tej reakcji również tworzą się wolne rodniki, ale już wewnątrz mitochondrium, które jest wyspecjalizowane w zarządzaniu i unieszkodliwianiu tych wolnych rodników. Tam one nie robią krzywdy. Oksydacja kwasów tłuszczowych w ketozie powoduje, że do wewnątrz komórki (do cytozolu) trafiają gotowe porcje acetyloCoA i tam nie tworzą się te dodatkowe wolne rodniki, komórka nie jest uszkadzana. To tak w dużym skrócie :) 
27 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
Cytozol to inaczej cytoplazma, czyli wnętrze komórki - w cytoplazmie pływają sobie różne organelle wewnątrzkomórkowe odpowiedzialne za funkcjonowanie poszczególnych komórek. 
27 kwi 17 przez użytkownika: mal_07
Czy chodzi o cukier? Jaki ma to związek z dieta keto? Mam insulinoopornośc mimo braku nadwagi,szukam informacji:) 
27 kwi 17 przez użytkownika: hann12345
to jak przejdziesz na keto to bedzie po IO 
29 kwi 17 przez użytkownika: vibo69

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi lillly78


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.