Dziennik gaweł_po_40, 19 lis 17

Witaminki - 111 kal

Zobacz Kalendarz Diety, 19 listopada 2017:
1457 kcal Tłusz: 64,88g | Białk: 59,23g | Węglo: 164,66g.   Śniadanie: Zarębski Ser Biały Mielony, Zwykłe Naleśniki, Kawa Espresso, Banan, Tolonis Jogurt Typu Greckiego z Ananasem. Lunch: Biedronka Mix Sałat z Rukolą, Mieszane Warzywa (Mrożone), Melvit Trendy Lunch Pęczak, Bulgur, Soczewica Zielona, Jajko, Mlekovita Masło Klarowane, Auchan Mąka Pszenna Uniwersalna Typ 650, FruVita Skyr Jogurt Typu Islandzkiego Naturalny. Obiad: Granat, Biedronka Mix Sałat z Rukolą, Ciasto do Pizzy, Turek Ser Camembert. Przekąski/Inne: Gruszki Azjatyckie, Granat, Figi, Kiwi, Mango, Ananas, Kawa. więcej...
3941 kcal Ćwiczenie: Jazda na Rowerze (Spokojna) - <16/kph - 25 minut, Odpoczywanie - 15 godziny i 35 minut, Spanie - 8 godziny. więcej...

24 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
raczej deser 😸 smacznego 😸 
19 lis 17 przez użytkownika: CLLPL
poczytaj sobie ile witamin jest w terazniejszych warzywach i owocach to nie bedziesz juz tak pisal ;) to cukier a nie witaminki 
19 lis 17 przez użytkownika: vibo69
Mit o spadku ilości witamin jest napędzany przez firmy suplementacyjne, dla tych którzy chcą się czegoś dowiedzieć w temacie: https://goo.gl/m9uM3u 
21 lis 17 przez użytkownika: thajedi
Thajedi to też możliwe 😸 Ale każdy wie jak smakuje pomidor z ogródka, z polskiej szklarnii, albo holenderskiej. W tych przemysłowych, rośliny ziemi nie widzą. tylko dostają pożywkę w płynie. Co to mniejszej ilości minerałów i witamin czytałem o jodzie, który powinien występować w roślinach ale go już po intensywnej uprawie nie ma. Ziemia została wyjałowiona. Temat na pewno nie jest zero-jedynkowy. 😸 
21 lis 17 przez użytkownika: CLLPL
Są rośliny które żyją w wodzie i sobie radzą ;) Generalnie dla jakości rośliny nie powinno mieć znaczenia w jaki sposób dostała składniki odżywcze - ziemia jest tylko nośnikiem. A co do smaku - ludzie inaczej reagują jak wiedzą co pochodzi z jakiej uprawy, a gdy nie wiedzą nagle co innego im smakuje ;) Nie mówię, że produkowane masowo warzywa są lepsze ale zeby mówić że sa gorsze trzeba pokazać dowody :) 
21 lis 17 przez użytkownika: thajedi
Ale sałata naturalnie nie rośnie w wodzie. Niech mi nikt nie mówi, że pomidor czy marchewka ze wsi i z marketu smakują tak samo. Te drugie często mają aż dziury wewnątrz, tak są pędzone na hurra nawozami. Kiedyś widziałam porównanie jajek klatkowych i z prawdziwej wsi - niby takie same wartości odżywcze, witaminy i co tam jeszcze. Tylko smak jakoś nie chce być taki sam. 
21 lis 17 przez użytkownika: mal_07
Powiedz mi, do czego służy roślinom ziemia? :))) I jak smak przekłada się na jakość pożywienia? Czy jeśli ktoś rzeczywiście rozróżnia pochodzenia po smaku (a nie zna pochodzenie i stwierdza inny smak) to na ile preferencje smakowe to kwestia przyzwyczajenia a na ile rozróżnienie jakości? Jeśli chcemy mówić o wyższości warzyw z ogródka nad hodowlanymi to może przyjmijmy jakieś obiektywne miary? Komuś może bardziej coś smakować, ale co to zmienia jeśli chodzi o jakość? 
21 lis 17 przez użytkownika: thajedi
z pędzonymi warzywami jest tak, że dostarcza się to co pędzi roślinę, chodzi o masę, wzrost. To tak jak z człowiekiem na samym czystym B+T+W będzie żyć, ale czy będzie zdrowy? 😸 
21 lis 17 przez użytkownika: CLLPL
nie wazne jaki smak. wazne ze to firmy suplementacyjne napedzaja plage niedoborow u ludzi 😀 
21 lis 17 przez użytkownika: vibo69
@CLLPL więc wszystko zależy od tego co roślina dostaje, nie od tego w jaki sposób ;) 
21 lis 17 przez użytkownika: thajedi
Thajedi ale sposób od razu determinuje co roślina może dostać. Bo nie dostaje wszytskiego co potrzebuje. Ma mieć odpowiednią wielkość i wyglądać zdrowo. Nawozy sztuczne nie zawierają wszystkiego czego potrzebuje roślina aby być "zdrowa" W nawozach jest ledwie kilka pierwiastków. :) 
21 lis 17 przez użytkownika: CLLPL
Nie byłoby supli gdyby żywność nie była do dupy. 
21 lis 17 przez użytkownika: Srelus
co jest w ziemii to warzywo zassie. a czego nie ma tego nie zassie. proste. a wiekszy problem lezy w tym jesli zassie jeszcze syf 
21 lis 17 przez użytkownika: vibo69
Thajedi ziemia też nie może być zbyt eksploatowana, by warzywa były dobrej jakości. Smak jest jednym z wyznaczników jakości. Tak w warzywach jak i w innych produktach. No chyba, że ktoś lubi bezpłciowe pomidory o smaku wody. Nawozy zawierają to, co jest potrzebne do szybkiego wykształcenia dorodnych warzyw i owoców. Niedługo będzie w sprzedaży mięso z probówki, też pewnie będą chętni. 
21 lis 17 przez użytkownika: mal_07
Ustawa o GMO już przeszła w Polsce a tutaj macie piękną reklamę... glifosatu. Płakać czy śmiać? Tak czy siak smacznego! https://goo.gl/67x7Lq Pzdr 
24 lis 17 przez użytkownika: Srelus
😞 
25 lis 17 przez użytkownika: vibo69

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi gaweł_po_40


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.