Dziennik CLLPL, 28 gru 17

Kiedyś już wklejalem link do filmu o rybach, szczególnie o łososiu, którego nie powinniśmy jeść. Poniżej artykuł o rybach i co w zamian :)
https://tinyurl.com/y9sro6y8

Zobacz Kalendarz Diety, 28 grudnia 2017:
1810 kcal Tłusz: 154,03g | Białk: 70,02g | Węglo: 39,54g.   Śniadanie: Mleczna Dolina Śmietanka 30%. Lunch: Mandarynki, Morliny Boczek Wędzony. Obiad: Pikok Szynka Wieprzowa, Cztery Strony Smaku Jogurt Typu Greckiego Apetikos. więcej...

3 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
aż później przeczytam bo jem łososia w ilościach wręcz hurtowych 
28 gru 17 przez użytkownika: gaweł_po_40
pawbrz no to nie polecam, to najbardziej toksyczne jedzenie. Polecam jeszcze film cała prawda o rybach. https://youtu.be/L1D75NhRyTA PanGa wielokrotnie mniej zanieczyszczona od łososia.  
28 gru 17 przez użytkownika: CLLPL
Ale to chyba mowa o łososiu hodowlanym a nie dzikim?  
28 gru 17 przez użytkownika: mal_07
Mal tak oczywiście, ale łosoś dziki praktycznie nie jest dostępny w sklepach. Hodowlane są z Norwegii i Chile jak dobrze pamiętam. Co do dzikiego to on niestety jako drapieżnik też kumuluje metale ciężkie. Z rybami i tak była zła sytuacja, która została pogorszona przez UE i ich świetlówki. Nie wiem czy wiecie, że świetlówki (żarówki energooszczędne) zawierają rtęć. Rozbicie świecącej żarówki w domu jest np bardzo niebezpieczne dla małych dzieci. Rozbitej świetlówki nie wolno zbierać odkurzaczem. Ale wracając do ryb, recycling świetlówek to fikcja. Co z tego że nawet ktoś zaniesie żarówkę do sklepu, jak już w pojemniku ulega uszkodzeniu a toksyczna rtęć unosi się po sklepie. A reszta trafia do normalnych śmietników. Rocznie do oceanów trafia 600 ton rtęci. A rtęć do ryb... a potem na nasze stoły. Najbezpieczniej jeść ryby które krótko żyją. np śledzie z Morza Północnego. 
28 gru 17 przez użytkownika: CLLPL
Kryl i olej lniany. 
28 gru 17 przez użytkownika: Srelus
Dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy EPA i DHA z grupy omega3 obecne w organizmach morskich i zwierząt. Roślinny ALA teoretycznie może być wykorzystany do konwersji do DHA i EPA ale w praktyce stopień konwersji jest bardzo niski. Tylko 5% ALA ulega konwersji do EPA i tylko 0.5% do DHA! To kwas DHA ma największe właściwości anty zapalne, nie znalazłam nigdzie badań że EPA też. Dodatkowo konwersja ALA do DHA zależy od cynku, żelaza, B6, czyli tego co występuje naturalnie w mięsie i rybach. I nieprzypadkowo Budwig kazała łączyć olej lniany z twarogiem czyli białkiem które ułatwia konwersję do DHA. Jak dla mnie lepiej już kupić mięso zwierząt dziko żyjących jak dziczyzna, baranina, królik, krówka ekologiczna niż suplementować roślinne ALA. A z metalami ciężkimi z ryb dobrze sobie radzi chlorella no i zniesławiony w internetach kwas fitynowy. Natura wszystko przewidziała😝 
28 gru 17 przez użytkownika: ankap55
Niezbędny dla człowieka jest ALA. EPA czy DHA wytwarzany jest z ALA. Natomiast suplementacja EPA i DHA bez ALA jak dla mnie jest bezsensem. Budwig łączyła twaróg z olejem by omega 3 był rozpuszczalny w wodzie, co umożliwia szybkie jego przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transport we krwi i limfie do komórek ciała. Po co żryć ryby a potem chlorell by pozbywać się metali ciężkich jak można od razu łykać kryl? Masajowie nie jedzą ryb a żyją? Słowianie również mało ich żarli i nie było problemów z EPA i DHA. Im więcej posiadasz wiedzy tym mniej wiesz, wiedziałaś o tym? o_O 
28 gru 17 przez użytkownika: Srelus
CLLPL dziki łosoś jest do kupienia ale tylko paczkowany, no jeszcze w puszce ale tego drugiego omijam. A rybą, którą jem najczęściej to śledzik 😍 potem dorsz. Słodkowodne rzadko jem, jak mąż przyniesie sandacza czy suma to jem, upolował to nie będę nosem kręcić 😉 Natomiast co do rtęci to owszem, jest, na szczęście pod Alaską jej mało a łososia jem głównie stamtąd.  
28 gru 17 przez użytkownika: mal_07
Suplementacja samego ALA jest bez sensu, on jest w jajach, nabiale, maśle, smalcu, łoju, boczku, pestkach, orzechach. To jest niepełnowartościowy kwas i jego przekształcenie do pełnowartościowego DHA jest minimalne. Suplement nawet z kryla nigdy się nie przyswoi tak dobrze jak ryba i inny produkt naturalny. Zresztą ryby słodkowodne to też dobre źródło Omega3 karpiowate mają ich 7-9%, węgorz może mieć do 11% podczas gdy łosoś ma 12% więc tragedii nie ma. Ryby mają omega3 bo jedzą glony i algi i jak ktoś boi się ryb to se może kupić suplement z alg i glonów które mają DHA ale z kolei nie mają EPA i znów nie ma badań czy to dobrze czy źle. U plemion roślinożernych lub tych które nie miały dostępu do ryb ewolucyjnie wykształcił się mechanizm lepszej konwersji ALA do DHA i stąd ryby nie są im potrzebne. U plemion mięsożernych ta konwersja jest słaba bo mięsa i ryb było pod dostatkiem. Srelus na razie to wiem tyle że net sieje strach i panikę i ludzie coraz częściej czegoś nie jedzą a kupują suple. No i wiem że cie denerwuje ktoś kto ma wiedzę i może zakwestionować twoją😝 
28 gru 17 przez użytkownika: ankap55
Bajki. Przestań czytać bzdury. o_O 
28 gru 17 przez użytkownika: Srelus
Takich bajek jak na FS to mało gdzie można znaleźć 😝 
28 gru 17 przez użytkownika: ankap55
CLLPL- fajny filmik .. o rybach Thx 
28 gru 17 przez użytkownika: Smash22222
Wystarczy mi, że poczytam Twoje opowieści o_O 
28 gru 17 przez użytkownika: Srelus
Smash 😸🐟🐡🐠 
29 gru 17 przez użytkownika: CLLPL

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi CLLPL


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.