Dziennik Sokolica83, 21 mar 18

Schabik pieczony rządzi.... jedynie musze wymyslec jak go piec zeby byl bardziej soczysty...

36 zwolenników    Wsparcie   

Komentarze 
Próbowałaś w rękawie? 
21 mar 18 przez użytkownika: iwona830
Nie... nasteonym razem sprobuje 😊 
21 mar 18 przez użytkownika: Sokolica83
Dla mnie jest w sam raz... 
21 mar 18 przez użytkownika: iwona830
mniam ! 
21 mar 18 przez użytkownika: gaweł_po_40
może w rekawie  
21 mar 18 przez użytkownika: Oups1980
Lub naczynie żaroodporne bo tak to smakuje jak pasek od spodni na dalekiej północy 😀 
21 mar 18 przez użytkownika: lukiluki12
ja piekę w rękawie mniej więcej wg schematu 1kg - 1 godz 
21 mar 18 przez użytkownika: AgulaGk
Ja przyprawiam majerankiem solą pieprzem i czosnkiem potem wrzucam na brytfannę i do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika z termoobiegiem , po 15 minutach zmniejszam na 170 i pięke jeszcze 30 minut bez przykrycia po tym wyciągam z piekarnika i zakrywam w folie aluminiowa wychodzi mega soczysty 
21 mar 18 przez użytkownika: karocaro777
No ja wlasnie w naczyniu zaroodpornym ale bez przykrycia.... z rekawem wyprobuje 😊 
21 mar 18 przez użytkownika: Sokolica83
Aby schab nie był suchy to można go przed pieczeniem namoczyć w tłustym mleku 
21 mar 18 przez użytkownika: K1C1A
O! O mleku nie slyszalam 😮 
21 mar 18 przez użytkownika: Sokolica83
Najpierw trzeba natrzeć przyprawami zmieszanymi z oliwą i czymś co zawiera kwas, a więc sokiem z cytryny lub octem, lub winem, lub musztardą, lub nawet majonezem. i zeby owinięty w folię, lub szczelnie zakryty poleżał w lodówce do następnego dnia. Następnie wyjmujemy z zaprawy (inaczej marynaty lub bejcy), delikatnie osuszamy, obsmażamy szybko na bardzo gorącym smalcu, wkładamy do piekarnika w brytfance z przykrywką, a jesli nie mamy to przykrywamy folią alu. uprzednio nalewając trochę wody z resztą zaprawy. Można bez przykrycia, polewamy nasza pieczeń co 15 minut, najpierw wodą, potem wytworzonym sosem. nie mozna schabu za długo piec, bo będzie suchy i bez smaku(czas pieczenia zalezy od wagi i oblicza sie na 1kg), nie nakłuwać, bo ucieknie sok. Po wyłaczeniu i wyjeciu pozostawiamy pod przykryciem żeby soki rozeszły się po całym mięsie i go nawilżyły, a równoczesnie żeby potem nie uciekała przy krojeniu. 
21 mar 18 przez użytkownika: iwcia 54
wow jaka operacja... taaa kolejna potrawa wymagajaca cierpliwosci....ok ok biore pod uwage wszystkie sugestie....ostatnio czesto schab gosci u mnie bo jest malo tlusty i nie zylasty jak szynka czy karkowka....ale szynka czy karkowka takie suche nie wychodza ... 😀 Dziekuje wszystkim za rady 😊 
21 mar 18 przez użytkownika: Sokolica83
Ja po prostu piekę w woreczku (lub rękawie), nacieram wszystkimi przyprawami wczesniej, czasem dorzucam cebulę. Piekę godzinę na każdy kg mięsa, później woreczek otwieram i pozwalam się przypiec od góry, żeby "skórka" była chrupiąca. Nie obsmażam, nie marynuję. Jak sztuka mięsa jest zacna (2-3kg) to w połowie czasu pieczenia przerzucam na drugą stronę, to wszystko. Smacznego!  
21 mar 18 przez użytkownika: kluska87

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi Sokolica83


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.