Dziennik mik333sz, 19 sty 17

moze nie wyglada ladnie na zdjeciu i niewiadomo o co kaman ale zrobilem domowa Nutelle:) a wlasciwie krem czekoladowy na bazie zmielonych orzechow laskowych:-)
najwazniejsze to pozbyc sie skorki z orzechow, a robimy to tak:
orzechy prazymy na patelni, az do momentu jak beda gorace lub poczujemy aromat w kuchni.
potem wysypujemy na scierke i ugniatamy rekoma az zjada skorki, mozna na koniec poskrobac troche bo im mniej skorek zostanie tym mniej goryczy. ja zmielilem najpierw w maszynce do miesa i dopiero potem wrzucilem w blender(troche ze strachu ze spale blender), dodaje kakao, mleko podgrzane i stopiony miodek(mozna cukier ale miod tez nadaje slodkosc) caly czas blendujac na jednolita mase(od dlugosci/jakosci blendowania zalezy konsystencja kremu). na kniec dorzucam odrobine oleju kokosowego(roztopiony) i mieszam dalej:-) i gotowe:-D do sloiczka i na pilke bo juz samo oblizywanie sztucow nakreca aperyt na reszte:-)

Zobacz Kalendarz Diety, 19 stycznia 2017:
2724 kcal Tłusz: 225,99g | Białk: 132,83g | Węglo: 32,74g.   Śniadanie: Henryk Kania Śląska, Społem Majonez Kielecki, Henryk Kania Śląska, Mleczna Dolina Śmietanka 30%, Delikate Twarog Krajanka Poltlusty, Sottile Gusto Mascarpone, Olej Kokosowy, Bio Planet Mąka Kokosowa, Jajko, Mleko Od Krowy. więcej...

   Wsparcie   

Komentarze 
ZAPACH PRAŻONYCH NA PATELNI ORZECHÓW LASKOWYCH ŚNI MI SIĘ PO NOCACH <3 
19 sty 17 przez użytkownika: paskins007
Prażone orzechy są najlepsze to fakt! :) Mało kto jednak ma świadomość, że prażenie w temp. bodajże pow. 70 stopni niszczy niestety wiele wartości odżywczych. Z kolei taka domowa nutella bez prażenia orzechów to już nie ten smak, wiem bo próbowałem już różnych kombinacji :) Jeśli prażycie orzechy to jedzcie je oprócz tego również w formie surowej i to chyba najlepsze rozwiązanie, bo wilk syty i owca cała. 
19 sty 17 przez użytkownika: Slaveus
Wydaje mi się, że w środku te orzechy nie osiągają tak dużej temperatury, a jedynie z wierzchu, dodatkowo prażone są dość krótko, więc wartości odżywcze powinny być w miarę bezpieczne. Ale pewien nie jestem.  
19 sty 17 przez użytkownika: paskins007
wiadomo, ze przy wyzszych temp traci sie skladniki odzywcze niezaleznie od tego co poddajemy obrobce. zdrowsze napewno od Nutelli a ja zaczal jesc moj Mlody, wiec wole przekonac go do takiej alternatywy niz syfem go karmic. a i sam skubne odrobine bo ww tam znikoma ilosc:) najlepsze dla mnie sa wloakie orzechy, ale to dlatego ze mam praktyczniennieograniczony dostep:) 
19 sty 17 przez użytkownika: mik333sz
Mik333sz. Jest firanka;)dziekuje:)) 
19 sty 17 przez użytkownika: moonfire666
To, że zdrowsze niż nutella to jasne jak słońce. Dla zainteresowanych tematem pierwszy z brzegu link od wujka google http://bonavita.pl/prawidlowe-prazenie-nasion-czyli-jak-ograniczyc-utrate-cennych-skladnikow-odzywczych 
19 sty 17 przez użytkownika: Slaveus
co to za g... juz mialem na ustach ale przeczytalem twoje podpisy :D 
19 sty 17 przez użytkownika: vibo69
Paskins007, no coz.. jakby to ujac.. oleje z takich rzeczy trzeba nawet chronic przed swiatlem.. a co dopiero przed temperatura ;) 
19 sty 17 przez użytkownika: vibo69
niewazne jak wyglada, wazne jak smakuje, a Mlody sie zajadal:-) 
19 sty 17 przez użytkownika: mik333sz
Tylko że tłuszcze wielonienasycone, z tego co wiem, utleniają się pod wpływem światła, ale nie od razu, tylko to dłuższy proces (np. wystawione na półce sklepowej w przeźroczystej butelce). W przypadku krótkiej obróbki termicznej problem jest więc inny. Co do temperatury, to z tego co czytam, to musi być one jednak wyższa, ok 180 stopni, przynajmniej w kwestii EPA i DHA - https://goo.gl/ILsafZ Z tym że tych procesów chemicznych jest sporo, więc nie pokrywa to całego tematu. W każdym razie ja bym prażył, byle krótko i nie przejmował się, taką nutellę robi się przecież przede wszystkim dla smaku.  
19 sty 17 przez użytkownika: paskins007
no ja jestem zdania ze takich tluszczy nie powinno sie wogole poddawac obrobce termicznej. druga sprawa jest taka ze utlenianie zachodzi od samego tez kontaktu z tlenem. a jak wiadomo temperatura przyspiesza wszelakie reakcje chemiczne 
19 sty 17 przez użytkownika: vibo69
mik takie moze nie idealne ale o niebo lepsze od kupnej chemii :) brawo :) 
19 sty 17 przez użytkownika: CLLPL
Ja robię nutelle na bazie awokado. Very smaczna jest. 
20 sty 17 przez użytkownika: gm-m
Musze awokado posmakowac, jeszcze nie mialem przyjemnosci 
21 sty 17 przez użytkownika: mik333sz
"nutella" z awokado, kakao i zmielonych orzechów smaczna, potwierdzam bo robiłem :) 
22 sty 17 przez użytkownika: Slaveus

     
 

Skomentuj


Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
 


Historia Wagi mik333sz


Pobierz aplikację
    
© 2024 FatSecret. Wszelkie prawa zastrzeżone.