|
1077 kcal
|
Tłusz: 41,65g | Białk: 152,56g | Węglo: 22,69g.
Śniadanie: KFD Dietetyczna Galaretka, Jajko Gotowane. Lunch: KFD Premium Glutamine, KFD BCAA Premium, KFD WPC 80 Premium, KFD BCAA Premium. Obiad: Sałatka Grecka, Pierś z Kurczaka Gotowana, Smażona Cebula, Gotowany Szparag (ze Świeżych Liści). Przekąski/Inne: KFD Dessert. więcej...
|
|
2712 kcal
|
Ćwiczenie:
Sauna - 10 minut, Siłownia (Fitness) - 2 godziny i 10 minut, Odpoczywanie - 13 godziny i 40 minut, Spanie - 8 godziny. więcej...
|
|
Komentarze
Wlasnie to jest problem, bo wiekszosc zrodel to omega 6, a orzechami chociaz nie sa glownym zrodlem, tylko sie dobijamy.
30 maj 15 przez użytkownika: maciejo
|
orzechow to najlepiej wcale nie jesc albo malo bo omega 6 jest prozapalne
31 maj 15 przez użytkownika: vibo69
|
Przede wszystkim co złego w maśle orzechowym to aflatoksyny. Są to naturalnie występujące toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus. Wykazują działanie mutagenne, teratogenne i hepatotoksyczne. Badania wskazują na alfatoksyny jako przyczynę pierwotnego raka wątroby (są metabolizowane wątrobie) i zostały uznane jako substancje rakotwórcze (w Polsce w latach 90 tych). Warto jednak dodać, że wartość alfatoksyn w orzeszkach zmienia się pod wpływem przetwarzania i różnych procesów chemicznych, więc masło orzechowe ma ich mniejszą zawartość niż orzeszki.
Ponadto masło orzechowe zawiera aglutyniny, czyli przeciwciała występujące w osoczu krwi, mające zdolność zlepiania (aglutynacji) cząsteczek rozpoznawanych jako obce. Jest to szczególnie potencjalnie groźne w przypadku nowotworów (zwłaszcza jelita). Pisze potencjalnie ponieważ wszystkie badania dotyczące powiązania orzeszków z nowotworami jelit przeprowadzane były metodą in vitro.
Orzechy ziemne są w prawie połowie pełne jednonasyconcyh kwasów tłuszczowych, co pozwala sądzić, że są zdrowe dla serca. Niestety zawierają też ok 1/3 wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Inne orzechy podobnie i nie byłoby to takie straszne w umiarkowanej konsumpcji, jednak to co jest niepokojące to fakt, że olej arachidowy mimo pozytywnego wpływu na poziom lipidów (LDL spada, a HDL rośnie) wykazuje działanie miażdżycowe. Przez wiele lata używany był do wywoływania miażdżycy u badanych szczurów i królików. Badania dowodzą, że to lektyny (zawarte też w zbożach) są przyczyną takiego efektu.
Warto też dodać, że masło orzechowe jest uzależniające. Jest coś bardzo komfortowego w jedzeniu ze słoika pełnymi łyżkami, co nie jest pozytywne anie dla zdrowia ani dla utraty tkanki tłuszczowej. Osobiście uwielbiałam masło orzechowe, później przerzuciłam się na masła migdałowe lub z nerkowca, które robiłam często sama w domu.
Do arachidowego nigdy nie wróciłam i z powyższych powodów nie zamierzam. Warto jeszcze dodać, że orzeszki ziemne to jedne z silniejszych alergenów :)
31 maj 15 przez użytkownika: zwariowany
|
Chyba bede zywic sie powietrzem :] bo co lubie, to niezdrowe.
31 maj 15 przez użytkownika: mraugorzata
|
31 maj 15 przez użytkownika: zwariowany
|
male wyjasnienie tekstu ktory wstawil zwariowany... wspomniano tam o ldl i hdl. jak widac autor nie ma zielonego pojecia o micie cholesterolowym. podwyzszony cholesterol jest wskaznikiem ze w ciele wystepuje jakis stan zapalny. czyli tak jak napisalem wczesniej omega 6 jest prozapalne
31 maj 15 przez użytkownika: vibo69
|
no tu faktycznie jest misz masz z cholesterolem ,ale cytalem jeszcze kilka art i masło nie jest za zdrowe a rozdmuchane przez sławnych kulturystów z USA jako pro reklama i zarobek firm
31 maj 15 przez użytkownika: zwariowany
|
jeden ze zdrowszych tluszczy to jest np smalec :) jest lepszy niz jakikolwiek olej codziennego uzytku (wykluczajac oczywiscie egzotyczne jak np kokosowy). smalec zdrowotnie jest na tym samym miejscu co oliwa z oliwek
31 maj 15 przez użytkownika: vibo69
|
ale patrząc np. na ryby w kwestji zdrowotnych to też samo zło,poziom metali i innyego cholerstwa w nich wzrósł o 70% jak dobrze pamiętam (mówię tu o morskich) ,ryby są jak gąbka a potem jak dobry przyjaciel dzielą się z nami tym.
31 maj 15 przez użytkownika: zwariowany
|
zborza od lat 40 przeszły wiele metamorfoz też są złe ,zwykłe produkty wzbogacane konserwantami tak naprawdę nie zostało nic w 100% zdrowego by jeść
31 maj 15 przez użytkownika: zwariowany
|
juz wielu panow udowodnilo ze gluten z dzisiejszego zboza jest tez prozapalny. problem tylko w tym ze w mediach glownego nurtu zapuszczona jest propaganda ze to niby 'moda' :) ale i tak kazdy kto ma leb na karku nie da sie na to zrobic
31 maj 15 przez użytkownika: vibo69
|
Yodous- wiem ktore bialko jak sie wchlania to oczywiste tylko nigdy nie kupowalem wph jak i wpi dlatego pytam czy to rzeczywiscie zapycha zoladek po czym daje uczucie obfitosci- w ten desen bylo skierowane moje pytanie :)
31 maj 15 przez użytkownika: zyzzbro6
|
|
|
|
|
Skomentuj
Musisz się zalogować, aby móc komentować. Kliknij tutaj, aby się zalogować.
|
|
|
|