Czas Przygotowania: 1 godz
Czas Gotowania: 40 min
Oceń:
Średnia ocena Użytkowników FatSecret
|
przez użytkownika: skwarka
Krem z Dyni
Rozgrzewający krem z dyni z marchewką i świeżym imbirem.
Składniki
Wskazówki
- Myjemy i obieramy ze skóry dynię, wydrążamy środek (ja zachowałam pestki, żeby je później ususzyć). Następnie kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Obieramy marchewki, kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą (do momentu zakrycia warzyw), wrzucamy dwa obrane ząbki czosnku, goździki, liście laurowe i starty imbir. Ustawiamy na dużym palniku i gotujemy na średnim ogniu do miękkości (u mnie trwało to ok. 40 minut). Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy suszone śliwki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia. "Wyławiamy" z garnka goździki i liście laurowe, następnie dokładnie blendujemy warzywa. Przyprawiamy solą, chili oraz odrobiną soku z cytryny. Na suchej patelni prażymy pestki z dyni. Podajemy na ciepło, posypując każdą porcję odrobiną pestek z dyni.
21 użytkowników dodało ten przepis do swoich książek kucharskich.
|
|
|
|
|
Zrecenzuj ten przepis
Musisz się zalogować, aby ocenić ten przepis. Kliknij tutaj, aby się zalogować
|
|
|
Znajdź Więcej Przepisów
|
Sortuj według Typ Posiłku
Zupy
Lunch
Najnowsze Przepisy
Pyszne i ciepłe danie.
|
Słodka i kremowa przekąska.
|
Szybkie i łatwe śniadanie.
|
Przepis na miękki, smaczny i niskowęglowodanowy.
|
|
Prześlij Przepis
Podsumowanie Wartości Odżywczych:
|
|
Jest 106 kalorii w 1 porcji Krem z Dyni.
|
|
Podział Kalorii: 19% tłusz, 68% węglo, 13% białk. |
|
Wartość Odżywcza
Porcja
na porcje
Energia
442 kJ
5%
106 kcal
Tłuszcze
2,6g
4%
Tłuszcz Nasycony
0,573g
3%
Tłuszcze Trans
0g
Tłuszcz Jednonienasycony
0,75g
Tłuszcz Wielonienasycony
1,081g
Węglowodany
20,54g
8%
Cukier
5,24g
6%
Błonnik
2,1g
Białko
3,96g
8%
Sól
0,04g
1%
Cholesterol
0mg
Potas
968mg
48%
Podział Kalorii:
Węglowodany (68%)
Tłuszcze (19%)
Białko (13%)
|
|
* Na podstawie GDA 2000 kalorii
|